În anul 2016, când Donald Trump a câștigat pentru prima dată Președinția SUA, parlamentarii din Duma de Stat a Rusiei au sărbătorit victoria cu aplauze puternice și prelungite. Vladimir Jirinovski, liderul ultranaționalist al Partidului Liberal Democrat (LDPR) din Rusia, a găzduit chiar și un banchet pentru a marca, festiv, ascensiunea lui Donald Trump.
„La noi politici interne și externe ale SUA și la relații mai bune cu Rusia!”, a trâmbițat Jirinovski la momentul respectiv, ridicând paharul – de plastic – cu șampanie.
În 2016, propaganda rusă îl numea pe Trump „omul nostru de la Casa Albă”. Astăzi, în 2024, nu va exista nicio sărbătoare pentru victoria lui Trump, deoarece – potrivit unora dintre parlamentarii ruși – nu ar fi îndeplinit „aşteptările” în timpul mandatului anterior.
Cu toate acestea, la fel ca acum opt ani, parlamentarii ruși continuă să-și exprime speranța că relațiile dintre Moscova și Washington se vor îmbunătăți, notează The Insider.
Publicația independentă a contactat trei parlamentari ai Dumei de Stat, iar aceștia nu s-au dovedit a fi… efervescenți. Însă au insistat că Donald Trump ar trebui să-l sune repede pe Vladimri Putin și se așteaptă ca sancțiunile impuse Kremlinului, din cauza invadării Ucrainei, să fie ridicate.
Andrei Lugovoy, ex-ofițer FSB și actual deputat al Dumei de Stat, a fost implicat, în 2006, în uciderea lui Alexander Litvinenko, fost agent FSB și critic al Guvernului rus. Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu-210 radioactiv la Londra și a murit după trei săptămâni.
Lugovoy a negat în mod constant orice implicare în moartea lui Litvinenko, respingând acuzațiile ca fiind „motivate politic”.
„Îmi pasă prea puțin de victoria lui Trump, pentru că alegerile americane nu mă interesează deloc. Nu mă aștept la vreo schimbare majoră în relațiile dintre SUA și Rusia după aceste alegeri. În 2016, nimeni din Duma de Stat nu s-a bucurat cu adevărat de victoria lui Trump, am râs de înfrângerea lui Hillary Clinton.
Așa cum acum îmi place să-l văd pe Biden că pierde. Și femeia aceea (n.red. – o jignește), Harris, ai auzit-o? Ea nu poate lega două cuvinte împreună, vorbește întotdeauna ajutată de un sufleor. Dar de ce ar trebui să-l felicităm pe Trump pentru victoria sa? SUA furnizează arme Ucrainei și ar trebui să sărbătorim?
Dacă Trump are vreun simț (n.red. – politic), bineînțeles că îl va suna pe Putin. Relațiile trebuie restabilite. Suntem două mari puteri nucleare și ar trebui să existe întotdeauna relații între noi. Doar timpul va spune cum vor afecta aceste alegeri relațiile dintre SUA și Rusia”, a declarat Andrei Lugovoy.
Un alt parlamentar rus contactat de The Insider a fost Anatoli Aksakov. Acesta a recunoscut că nu se așteaptă „la nimic bun” de la Donald Trump, însă a declarat că noul președinte american „a promis că va lupta pentru pace și a vorbit cu respect despre Rusia”.
„Am văzut deja toate aspectele negative referitoare la țara noastră, așa că nu ne așteptam la nimic bun de la Trump. Nici din echipa lui. Dar, cel puțin, Trump a promis că va lupta pentru pace și a vorbit cu respect despre Rusia. Prin urmare, sperăm că rațiunea va prevala. Cel puțin, este o oportunitate pentru el de a intra în istorie ca o persoană care lucrează pentru pacea globală. Și pentru a realiza acest lucru, este necesară prietenia cu Rusia.
Sper că Trump a reflectat la acest lucru și îl va ține cont în acțiunile sale.
Trump a promis că îl va suna pe Putin, așa că o va face. Dacă a promis, trebuie să-și respecte promisiunea. Sper că aceste alegeri vor avea un impact pozitiv asupra relațiilor dintre Rusia și SUA, deoarece, așa cum am spus, acțiunile recente ale Statelor Unite au subminat bazele puterii și dezvoltării sale. Sper ca rațiunea să prevaleze și să conducă la o schimbare de curs.
Trump a promis că va pune capăt războiului cu Ucraina, dar asta este dificil acum, deoarece Ucraina a mers prea departe. Era posibil atunci când Putin a propus, în 2022, să dezvolte Ucraina ca un stat pașnic, neutru, fără formațiuni armate. Dar Zelenski nu a ascultat.
Cred că cel mai bun mod de a pune capăt este să-l forțezi pe Zelenski să-și retragă trupele și să nu mai caute noi arme, acceptând toate condițiile propuse de Putin. Doar așa se poate termina în 24 de ore.
Toate sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui ridicate. Cum pot avea loc negocierile în timp ce sancțiunile sunt în vigoare? O persoană rezonabilă ar trebui să facă mai întâi niște pași sensibili și abia apoi pot avea loc negocierile. Dacă nu se iau măsuri, atunci încrederea într-o astfel de persoană (n.red. – în Trump) nu este justificată”, a spus Anatoli Aksakov, potrivit The Insider.
La rândul său, deputatul Iaroslav Nirov – președintele Comisiei pentru Muncă, Politică Socială și Afaceri ale Veteranilor, aflat pe pe lista sancțiunilor occidentale și membru al Partidului Liberal Democrat din Rusia – a precizat că a fost sigur de victoria lui Donald Trump după tentativa de asasinare a acestuia.
Mandatul anterior al lui Trump a fost o „oarecare dezamăgire”, a spus deputatul rus, dar ar exista și „câteva note de optimism” în ceea ce privește al doilea mandat la Casa Albă.
„Trump este președintele unei alte țări. Poporul american și-a făcut alegerea. Bineînțeles, am observat evoluțiile din perioada premergătoare alegerilor, dar mi-a devenit clar că va câștiga după tentativa de asasinat, când un glonț i-a zguduit urechea. Ultima dată când Trump a câștigat, liderul LDPR Vladimir Jirinovski a găzduit un banchet. Jirinovski a fost mulțumit pentru că a prezis victoria lui Trump când puțini credeau că va câștiga. În plus, dat fiind că Jirinovski l-a cunoscut personal pe Trump și s-a întâlnit cu el în timpul unei călătorii de afaceri în America, asta a contribuit și la entuziasmul său.
Desigur, așteptările au fost una, dar, obiectiv, a urmat o oarecare dezamăgire. Totuși, cred că victoria lui Trump aduce un anumit nivel de speranță și optimism, în primul rând pentru că este un om de afaceri și un pragmatic care înțelege necesitatea de a acorda prioritate intereselor personale și de a prețui fiecare ban investit.
Acesta este motivul pentru care a făcut declarații despre situația din Ucraina și a oferit garanții publice. Cu toate acestea, doar timpul ne va spune. Aici, trebuie să ne bazăm pe noi înșine și să continuăm pe propriul nostru drum. Ne creăm propriul drum.
În prezent există câteva note de optimism pentru stabilirea unui format diferit de dialog între Rusia și SUA, cel puțin în timpul campaniei electorale. Dar ce se va întâmpla după inaugurare? Și ce se va întâmpla când echipa lui va începe să lucreze?
Nu trebuie să uităm că, pe plan intern, vor fi încă multe provocări, deoarece oponenții politici ai lui Trump și susținătorii lor au făcut numeroase acuzații împotriva sa”, a declarat Iaroslav Nirov, potrivit The Insider.
Foto – Profimedia Images
CITEȘTE ȘI: